Internets epicentrum på en dag

20 maj, 2008 kl. 1:30 | Publicerat i DM:s resa till Kalifornien | 1 kommentar
Etiketter: , ,

Somliga kallar det för internets epicentrum.  Andra kallar det för Silicon Valley och det var precis dit vi styrde kosan på måndagsmorgonen. Inklämd mellan några berg och ett otal spaghetti junctioner ligger på några kvadratmil alla datorföretag att räkna med.  

Det är här det händer. När det händer.

Vi åkte ner på vinst och förlust efter tröstlösa försök från Sverige att ordna guidade visningar eller en snabb titt in på lagret. Det visade sig inte vara enklare på plats. ”Closed campus” var en återkommande fras från säkerhetsvakterna på Google, Yahoo och de andra företagen vi besökte. På Lockheed Martin blev det ett kärt återseende med Homeland Security. En u-sväng senare var vi tillbaka på rätt väg.

Apples högkvarter i Cupertino

Det kändes därför som en halv seger att komma till Apples högkvarter på den helfräcka adressen 1 Infinite Loop. Vi hann hänga lite i lobbyn  (och ja, den var riktigt snygg) och blev sen visade till souvenirshoppen där visakorten snart glödde.

Tack vare vår GPS från ett företag som slutar på armin och börjar på G fick vi uppleva väldigt stora delar av Kiseldalen. Vi såg hur de som jobbar på dotcom-bolagen bodde men också dem som jobbade åt folk som jobbar på dotcom-bolag. Det är skillnad på folk och folk här.

Rundturen avslutades med ett besök på Datormuseet. De hade en annan inställning till shortsklädda besökare från norr än sina företagsgrannar. Museet var stängt vilket inte hindrade personalen att släppa in oss på en liten rundtur. Vi såg den första datorn som engelsmannen Charles Babbage skissade på under första hälften av 1800-talet. Den vägde fem ton och drevs med spak, under vårt besök av en äldre, tämligen ansträngd kvinna medan en skägg- och hästsvansprydd femtioplussare av manligt kön noggrannt antecknade. I en monter återsåg Anders O en gammal Macintosh-dator och bjöd sällskapet på en sällsynt släng nostalgi innan vi matta av känslostormen åter satte oss i hyrbilen.

På vägen tillbaka tog Rapidus Kristian Svensson över rollen som kartläsare. Väck med GPS och plötsligt fick vi se både Redwood och Stilla Havet innan vi var tillbaka på Post Street i San Francisco. 

Annonser

1 kommentar »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. […] För knappt ett år sedan stod jag på Datormuseet i Silicon Valley och såg på den första datorn. Den skapades av engelsmannen Charles Babbage på 1800-talet och blev aldrig någon iPhone-killer för den stora massan. Men först var den och räkna – det kunde den. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: