Old news och innovation som egen disciplin

22 maj, 2008 kl. 17:18 | Publicerat i Injo 2008 | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , ,

David Nordfors som ligger bakom innovationsprogrammet för journalister menar att problemen för traditionell nyhetsmedia innebär en mängd möjligheter.

Det behövs, menar Nordfors, innovationer inom journalistiken men också journalistik om innovationer. Det är, enligt Nordfors, en egen disciplin inom journalistiken.

Den traditionella modellen har varit att mediabolagen kontrollerade distributionen (print, TV, radio) och man sålde annonser för alla de ”eyeballs” man kunde erbjuda annonsörerna.

Nu splittras förhållandet. Innehållet skiljs från den gamla bäraren av innehållet. Du kan själv styra och hämta och blanda det innehåll du önskar. Och producera och delta. Konkurrensen om uppmärksamhet ökar och betydelsen av ett starkt varumärke. Kommunikationen är nyckeln.

Kunskapsarbetare och uppmärksamhetsarbetare (Knowledgeworkers and attentionworkers) blir mer av två separata yrkesroller. PR, journalistik, lobbyister och marknadsföring hamnar inom begreppet attentionworkers. Innovationsbranschen är en attention economy. Attentionworkers blir centrala. Också att introducera nya ord och uttryck är centralt för att förklara och diskutera innovationsprocesserna.

Det traditionella nyhetsrummet med dess uppdelning i olika avdelningar måste ändras. Innovation är ett område som sträcker sig över och genom samtliga andra områden anser Nordfors. Hur den nya affärsmodellen ser ut har Nordfors ingen uppfattning om.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: