Företagen atomiseras

26 juni, 2008 kl. 18:13 | Publicerat i Reboot10 | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , , ,

”BEING FREE WITHIN ORGANIZATIONAL STRUCTURES”. Hmm, kan det passet vara relevant för en affärsområdeschef på Sydsvenskan? Pjae, kanske det. Låt höra!

Robert Slagter http://www.reboot.dk/person-1933-en.html  ska ge oss lite av sina erfarenheter från att ha arbetat i stora organisationer. 

Vad är frihet på jobbet?

– Jobba var och när du vill men framförallt på det sätt du själva avgör.

– Välja ämnen som passar med dina intressen eller passioner.

– Välja verktyg som fungerar bäst för dig.

– Sätta dina egna mål.

– Bestämma över din egen fortbildning.

Frihet har ett pris. Det kräver mer ansvar, mindre struktur, mindre förutsägbarhet och fler egna initiativ.

Vilka hinder finns? Var kommer de ifrån? Hur hantera dem?

Jag själv, omgivningen, organisation, teknik, arbetets innehåll sätter upp hindren. (Steve Jobs organiserar kärnan i utvecklingsarbetet på Apple i små tighta grupper som får jobba som de önskar utan att störas av företagets omgivande byråkrati, av de hinder som förekommer. Detta enligt boken ”Inside Steve´s Brain” av Leander Kahney.)

Robert Slagter bjuder in publiken att delta. En deltagare konstaterar att frihet utan förväntningar på vad man ska åstadkomma i sitt arbete kan bli destruktivt. En annan deltagare framhåller att det är lättare att få förlåtelse än tillåtelse så man får bana sin egen väg. Bara man uppnår de resultat som förväntas för företaget. En tredje deltagare påpekar att du inte bara ska uppnå resultat utan också ta ansvar för dig själv. För att du ska orka måste du ha egen frihet förutom friheten att jobba som du vill. En fjärde deltagare ifrågasätter om allt vi arbetar med egentligen spelar någon roll, läser någon alla dokument som produceras?

Barn bygger kojor utan ledare. Vi ordnar en grillfest utan svårigheter. Men på jobbet krävs hela tiden regler och styrning. Skolan skapar detta maskinbeteende menar en femte deltagare. En sjätte deltagare berättar om erfarenheter från att ha delat in ett företag i små grupper utan ledare. Alla klarade inte det. Man fick mixa mellan grupper där folk ville och kunde arbeta i grupper utan chefer och grupper där mer styrning och struktur krävdes. Ett annat exempel är ett konferensexperiment Reboot gjorde där man hade en inledningstalare och en avslutningstalare och tomt schema däremellan. Kaos blev resultatet. Svårigheten med att lyckas är att skapa en dialog, att boka och fixa allt är inte det svåra. 

En deltagare frågar hur många i rummet som jobbar utan chef: 3-4 händer i luften av 30 pers. Organisationer atomiseras menar denne deltagare.

Robert Slagter säger att vi går från central styrning till en decentraliserad styrning där du får din kunskap från dina nätverk. Ledarens roll och betydelse minskar – och det egna ansvaret ökar, tänker jag 🙂

 

 

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: