Modern teknik men beteenden sedan urtiden

26 juni, 2008 kl. 11:42 | Publicerat i Reboot10 | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , ,

Den nya tekniken har gett oss möjligheter att göra saker vi inte kunde förr men de nya kommunikationsmöjligheterna mellan människorna går tillbaka till mänsklighetens begynnelse. Vi är människor – vi är kommunicerande varelser och kan gemensamt organisera oss i olika sammanhang.

Och nu är möjligheterna till kommunikation, att dela kunskap och gemensamt organisera oss större än någonsin framhåller kritikern och författaren Howard Rheingold http://en.wikipedia.org/wiki/Howard_Rheingold. Vi kan göra saker vi aldrig kunnat. Och det är inte exklusivt för de rika och inflytelserika.

Inom en inte alltför avlägsen framtid bär miljoner och åter miljoner människor på bärbara kommunikationsapparater med större kapacitet än de laptops vi bär runt på idag. 

Mängder av skiftande mänsklig verksamhet utsätter klimatet för påfrestningar och förstör jordens resurser. Kunskap om vad som driver människor i deras kamp för att skapa ett bättre liv och möjligheten att sprida kunskapen kan hjälpa oss att gemensamt göra något åt det som hotar oss alla.

Nya former av samarbete och nya former av ekonomisk produktion växer fram. Toyota bedriver enligt Rheingold ingen rovdrift på sina underleverantörer utan uppmuntrar samarbete, kommunikation, att dela metoder för effektivare produktion.

Att dela med sig gynnar både dig själv och din omvärld. Ett exempel är hur Amazon öppnade sitt API, ett annat ThinkCycle, open collaborative design, http://www.thinkcycle.org. Rheingold visar fler exempel på vad han benämner ”Co-creation of culture” som tekniken gör möjliga.

Participatory Media som blogs, wikis, bilder, video betyder att alla uppkopplade mot nätverken av människor kan dela och dela med sig. Kan skapa sina egna sajter och uttrycksmedel med enkla handgrepp. Participatory Media är sociala medier vars värde och kraft beror på deltagande och det är en effektiv och kostnadseffektiv kollektiv kraft. 

 

 

 

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: