Transparens – i arkitektur

26 juni, 2008 kl. 12:21 | Publicerat i Reboot10 | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Molly Wright Steenson ( http://www.girlwonder.com) pratar ”Responsive architecture and open society”. Likt ett skumbad flyr Bubblans representanter rummet så jag bestämmer mig för att stanna. 

Alla samhällen är antingen stängda eller öppna. De börjar som stängda men öppnar upp sig i takt med industrialiseringen.  En tidig (obyggd) arkitektidé för att utveckla ett öppet samhälle skapades 70-talet i USA. Genom feedback skulle ett kvarter utvecklas. Olika kuber där folk kunde bo kunde flyttas om och placeras olika så att samhället förändrades allteftersom människor ville eller var tvungna att förändra sig. Men det var inte möjligt att vinna gehör för idén. Det var för provocerande.

Israeliska soldater måste i de strids- eller bevakningsområden de rör sig ta sig genom hinder av olika slag. Okända faror väntar bakom hus, väggar, och man måste ”walk through walls”. En brigadgeneral har berättat hur man läste arkitekturlitteratur som ett sätt att träna soldaterna att agera och tänka klokt inför de påfrestningar de utsattes för. En vägg har setts som något basalt, något konstant, inom arkitekturen men i stridstekniken handlade det om att gå genom väggarna och upphäva denna föreställning om något konstant.

Olika sätt att upphäva gränser, avspärrningar, hinder men gemensamt att man vill uppnå rörelsefrihet eller frihet? Hur går det ihop? Gör det det? Nu kaffe.

 

 

 

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: