Ett steg framåt för mig – två steg bakåt för dig :)

27 juni, 2008 kl. 13:48 | Publicerat i Reboot10 | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , ,

  Building the open web blev ett steg framåt i min förståelse av webbutvecklingen men att jag försöka referera David Recordons föreläsning skulle innebära flera steg bakåt för många av mina kollegor och drivna medarbetare som riskerar läsa det här inlägget.

Det handlade alltså rätt mycket om olika tekniker. Läs något annat 🙂 eller läs nedanstående med det i minnet och i medvetande om att jag utelämnat en del.

Sixapart är ett bloggföretag så de bryr sig mest om hur folk ska kunna uttrycka sig och hur olika tekniker kan samverka för att tjäna detta syfte. Men inte bara olika tekniska lösningar är viktiga utan också att datan inuti olika sajter och tjänster är öppen att se och använda.

Mängder av open source-lösningar har växt fram och 2007 blev ett år med stora förändringar. Det var till exempel året då man plötsligt kunde beställa en dator från Dell med något annat operativsystem än Windows. Det fanns inte på kartan för bara fem år sen.
Mängder av tjänster översvämmade sajterna, man kunde dela med sig av det man ville i ett oräkneligt antal tjänster vars symboler började trängas på sajterna. Apparaterna vi använder knöts också ihop; Mobilen med TV:n till exempel eller att du kunde spela Doom på flyget med någon tre säten bakom dig.

Några utgångspunkter för David Recordon i hans arbete på Sixapart:
-Människor vill dela information.
Man behöver inte fundera på hur Blogger är byggt jämfört med WordPress. Det bara funkar. Men vi vill också vara privata. Vi vill inte lösningar som hämningslöst bjuder in allt och alla till allt om oss. En växande standard för detta benämns ”Oauth – Your valet key for the web” .
– Människor vill kommunicera.
Det pågick ett ”IM Wars”. Aol, Microsoft, Yahoo hade instant messaging-lösningar som inte kunde prata med varandra. Men Jabber/xmpp knyter ihop dem och företagen följer efter. För bara några år sedan var det otänkbart.

– Sajter/tjänster behöver veta vem du är.
OpenID ordnar det och hittar andra tjänster där du är registrerad. – Sajter/tjänster vill veta vem man känner Google friendfinder eller Plaxo hjälper till med det och och Google friendconnect kan knyta ihop människor.
– Sajter/tjänster kan berätta för andra vad du gör eller var du är.
Twitter, Facebook, Plaxo, Fire Eagle är exempel på det.

Facebook är ännu inte med på tåget men Recordon hoppas Facebook-ledningen inser att folk på Facebook vill kommunicera med människor utanför Facebook.    

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: