Sök och du skall finna – pengar!

25 september, 2008 kl. 9:47 | Publicerat i Övrigt | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Ola Henriksson, webbredaktör och projektledare på Svd.se, var torsdagens första talare på IFRA Local Media Conference i Stockholm på temat ”Is there any profit to be made from search?”. Moderatorn Jörgen Bengtsson, affärsutvecklare på Corren/NT, gav svaret i sin presentation när han konstaterade att 30 procent av nätintäkterna i Sverige kommer från sökområdet.

25 procent av Svd.se:s besökare kommer in till sajten via sökmotorer. Svd delar in sina besökare i strukturerade (följer sajtens upplägg) och spontana (de använder sajtens sök för att hitta vidare). 

Henriksson jämförde navigationsmenyn Svd har med den som läsarna skapar utifrån sina sök på sajten. ”Fra” och ”Beltran” och ”Coldplay” följt av ”Familj” och ”Sudoku” var topp fem förra veckan. Alla sökord går inte att sälja annonser till, men ett stort antal ur den omfattande lista Henriksson presenterade.

Schibsted-kusinen Sesam blev sökmotorvalet för Svd när man installerade Escenic som webbpubliceringssystem. Så här ser söksidan ut efter att ha sökt på ”London”. Kommersiella (som Sesam säljer) och redaktionella erbjudanden kopplade till sökordet. Sesam ger också möjlighet till listningar och recensionssök till exempel. Huvudmålet är nöjda användare och systematiskt arbete med sök ger trafikresultat. 

Sökordsannonseringen väntas kunna gå om bannerannonseringen 2010 och är redan värd en miljard kronor på den svenska marknaden. Men det kräver mycket alert säljarbete: Coldplay är aktuellt för annonsering i samband med en konsert i Stockholm men är dött veckan efter.

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: